Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Κοιτάξτε που βρίσκεται σήμερα η «πτωχευμένη» Ισλανδία μετά την κρίση! Στοιχεία που σοκάρουν και το ΔΝΤ!

Posted by economikos στο Φεβρουαρίου 20, 2012

Η χώρα που πτώχευσε το 2008, με ένα χρέος για το 2007 στο 900% του ΑΕΠ και μετά από μια χρηματοπιστωτική κρίση που οδήγησε τρεις τράπεζές της να πτωχεύσουν και το νόμισμά της να χάσει το 85% της αξίας του έναντι του ευρώ, πλέον βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να κάνει το ΔΝΤ να βαράει .εγκεφαλικά!

Η ισλανδική οικονομία, με ΑΕΠ 13 δισ. δολαρίων, συρρικνώθηκε κατά 6,7% το 2009, αλλά σημείωσε ανάπτυξη 2,9% το 2011 και θα αναπτυχθεί κατά 2,4% φέτος και το 2013, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ενώ οι χώρες του ΟΟΣΑ προβλέπεται να αναπτυχθούν μόνο κατά 1,6%. Οι τιμές των κατοικιών στη χώρα είναι σήμερα μόνο περίπου 3% χαμηλότερες από τις τιμές που ίσχυαν τον Σεπτέμβριο του 2008, λίγο πριν από την κρίση.

Ο οίκος Fitch αναβάθμισε την περασμένη εβδομάδα το αξιόχρεο της Ισλανδίας σε διαβαθμισμένο επίπεδο με σταθερή προοπτική και δήλωσε ότι «ήταν επιτυχημένη η ανορθόδοξη πολιτική της για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Οι τράπεζες της Ισλανδίας διέγραψαν δάνεια των νοικοκυριών που αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ της χώρας, μειώνοντας το βάρος χρέους για περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται τα στοιχεία έκθεσης της Ισλανδικής Ένωσης Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (Icelandic Financial Services Association).

Τι λένε οι οικονομολόγοι για την Ισλανδία; Ακολούθησε τις πρακτικές που θα έπρεπε να υιοθετήσει μια χώρα σε περίπτωση κρίσης. Και δεν έχασε . . .

Tα παραπάνω, μην τα αναζητήσετε στα υπόλοιπα ΜΜΕ της χώρας…



 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Καλπάζει η ανάπτυξη σε Ιρλανδία, Ισλανδία, φρενάρει στη Γερμανία

Η Ισλανδία κατάφερε χθες να αποπληρώσει πρόωρα όλο το δάνειο που έλαβε προ επταετίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Λίγα μόνο χρόνια μετά την έξοδο της Ιρλανδίας και της Ισλανδίας από τα μνημόνια, οι οικονομίες τους έχουν αφήσει τα χειρότερα πίσω και καλπάζουν με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Την ίδια ώρα, η γερμανική οικονομία αρχίζει να σκοντάφτει λόγω της επιβράδυνσης των αναδυόμενων αγορών και του σκανδάλου της Volkswagen, που έχει προκαλέσει βαθύ πλήγμα στη μέχρι πρότινος αδιαμφισβήτητη βιομηχανική υπεροχή της χώρας. Και ενώ ο δείκτης οικονομικού κλίματος κατέρρευσε τον Οκτώβριο στις 1,9 μονάδες από τις 12,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο στη Γερμανία, αντανακλώντας δραματική επιδείνωση των προσδοκιών για την οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέκρινε για μία ακόμη φορά το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων στην ευρύτερη Ευρωζώνη.
Αναλυτικότερα, η Ισλανδία κατάφερε χθες να αποπληρώσει πρόωρα όλο το δάνειο που έλαβε προ επταετίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), καταβάλλοντας τα υπόλοιπα 332 εκατ. δολάρια ή 219,6 εκατ. ευρώ από τα 2,1 δισ. που έλαβε ως πακέτο οικονομικής στήριξης λόγω της κατάρρευσης των τραπεζών της κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. H Ισλανδία, μια μικρή χώρα με πληθυσμό 329.000 ατόμων, βυθίστηκε σε μεγάλη κρίση μετά την κατάρρευση των τριών ισχυρότερων τραπεζών της. Σχεδόν το 80% του χρηματοπιστωτικού συστήματος «πάγωσε» καθώς η κυβέρνηση δεν διέθετε τα κεφάλαια για να προχωρήσει στη διάσωση των τραπεζών της, το χρηματιστήριο υποχώρησε κατά 95% και οι έντοκες υποχρεώσεις των δανείων εκτοξεύθηκαν πάνω από 300%.
Σήμερα, η ισλανδική οικονομία παρουσιάζει μία από τις υψηλότερες επιδόσεις στην Ευρώπη. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,1% έναντι του 1,5% που προβλέπει το ΔΝΤ για τη γερμανική οικονομία. Το ΑΕΠ της Ισλανδίας εκτιμάται πως θα φθάσει τα 17,07 δισ. δολάρια ή 15 δισ. ευρώ, η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 4,2% από το ιστορικό υψηλό του 9,2% που ίσχυε τον Σεπτέμβριο του 2010. Ο πληθωρισμός, παράλληλα, κυμαινόταν τον Σεπτέμβριο στο 1,9% από το 18,3% που είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2008. Μία ακόμη ισχυρή ένδειξη της ευρωστίας της ισλανδικής οικονομίας είναι πως η τράπεζα Landsbankinn δανείστηκε χθες, με την έκδοση ομολόγου, 300 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3% για πρώτη φορά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Μία ακόμη χώρα που έχει καλύψει πρόωρα τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ έως το 2019 –δηλαδή όχι ολοκληρωτικά, καθώς το δάνειο ήταν αρκετά υψηλότερο– είναι η Ιρλανδία. Πρόκειται για ένα ακόμη αισιόδοξο παράδειγμα ενός κράτους-μέλους της Ευρωζώνης που αναγκάστηκε να ζητήσει πακέτο οικονομικής βοήθειας από το ΔΝΤ, τους Ευρωπαίους εταίρους της και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), συνολικού ύψους 78 δισ. ευρώ, τον Νοέμβριο του 2010.
Σήμερα, η ανάκαμψη της οικονομίας είναι εντυπωσιακή έπειτα από πολυετή ύφεση στην οικονομία, με τον ρυθμό του ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 7,15% τον Δεκέμβριο του 2009. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, αναθεώρησε προς τα άνω τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη για το 2016 στο 4,3% από το 4,2%. Στην ομιλία για τον προϋπολογισμό ενώπιον του Κοινοβουλίου προέβλεψε, επίσης, δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,1% το 2015 έναντι προγενέστερης εκτίμησης για 2,7%. Ο κ. Νούναν εκτιμά πως το χρέος της Ιρλανδίας θα έχει μειωθεί κάτω από το 94% του ΑΕΠ μέχρι τα τέλη του 2016. Στον προϋπολογισμό εμπεριέχεται μείωση φόρων και αύξηση δαπανών, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Μεταξύ των δημοσιονομικών μέτρων για το 2016 περιλαμβάνεται η κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης, που αποκαλείται, επίσης, «φόρος διάσωσης» από τα χρόνια της κρίσης. Ο φόρος των τραπεζών, ωστόσο, θα παραμείνει έως το 2021, με εκτιμήσεις για ετήσια έσοδα 150 εκατ. ευρώ.

Έντυπη

Η Ισλανδία αποτελεί το φωτεινό παράδειγμα για την Ελλάδα

Η Ισλανδια, ηφαιστειογενές νησί της Βόρειας Ευρώπης, με πληθυσμό μόλις 332.500 κάτοικους και ονομαστικό ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) κοντά στα 20 δις δολάρια ($), θεωρείται μια από τις μικρότερες οικονομίες της παγκόσμιας οικονομίας. Πριν μερικές μέρες, στο θεσμό του Euro (Ευρωπαϊκό Κύπελλο), αυτή η μικρούλα πληθυσμιακά χώρα, νίκησε με 2-1 την ποδοσφαιρική ομάδα της Μ. Βρετανίας των 65 εκατ/ρίων κατοίκων. Η νίκη της Ισλανδίας επί της Μ. Βρετανίας υπήρξε έκπληξη τεράστιων διαστάσεων στο φετινό Euro και μέχρι σήμερα αποτελεί πρωτεύον θέμα της τρέχουσας διεθνούς επικαιρότητας. Παράλληλα, η Ισλανδία έχει βαρύνουσα σημασία για τους πολιτικοοικονομικούς αναλυτές, καθότι το 2008 χρεοκόπησε λόγω κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε με τις δικές της δυνάμεις να βγει ισχυρή και αλώβητη από την κρίση. Το καλοκαίρι του 2008, ο τυφώνας της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης έπληξε και την οικονομία της Ισλανδίας. Αν και τα Δημόσια Οικονομικά της ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, τα υψηλά χρέη των εγχώριων τραπεζών υπήρξαν το κύριο αίτιο που προκάλεσαν την κατάρρευση του τραπεζικοπιστωτικού της συστήματος.
Το ισλανδικό κράτος προέβη στην επανίδρυση του τραπεζικού συστήματος. Οι χρεοκοπημένες τράπεζες έκλεισαν και δημιουργήθηκαν νέες. Το φθινόπωρο του 2008, η τότε ισλανδική κυβέρνηση με 8 δις ευρώ στήριξε τις νεοϊδρυθείσες τράπεζες. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση “απόδοτε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ”. Με πρωτοβουλία της πολιτείας, δεκάδες πολιτικά πρόσωπα και στελέχη των τραπεζών κρίθηκαν ένοχοι για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και την χρεοκοπία της χώρας και οδηγήθηκαν στη φυλακή. Η ασκούμενη μακροοικονομική πολιτική στέφτηκε με επιτυχία. Ναι μεν την περίοδο 2007-2011 ο λόγος δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ από 30,2% αυξήθηκε σε 97,5%, αλλά στη συνέχεια ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αποκλιμακώθηκε για να πέσει σε 68% σήμερα. Την κρίσιμη διετία 2008-2009 η συνολική μείωση του πραγματικού ΑΕΠ ανήλθε σε -8,3% και το ποσοστό ανεργίας από 3,1% αυξήθηκε σε 7,3%. Η ώθηση της οικονομίας σε αναπτυξιακή πορεία επιτεύχθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μετά το 2009 οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της ισλανδικής οικονομίας είναι πολύ ικανοποιητικοί. Την περίοδο 2010-2016, η Ισλανδία αναπτύσσεται με μέσο ρυθμό 3,5% κάθε χρόνο, με συνέπεια το ποσοστό ανεργίας να εκτιμάται το 2016 μόλις σε 3,3%. Οι αξιοσημείωτοι αναπτυξιακοί της ρυθμοί οφείλονται κυρίως στην άνοδο των εξαγωγών. Την περίοδο 2009-2016, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών από 6,4 δις $  αυξήθηκαν σε 10,5 δις $, συντελώντας έτσι στην άνοδο του ονομαστικού ΑΕΠ από 12,8 σε 20 δις $. Ο Πρόεδρος της Ισλανδικής Δημοκρατίας Όλαφουρ Γκρίμσον, το Φεβρουάριο του 2013 σε δηλώσεις του στην Deutsche Welle είχε πει τα εξής για την οικονομική κρίση της περιόδου 2008-2009: «Κατ’ αρχάς διαπιστώσαμε νωρίς πως δεν πρόκειται μόνο για μια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, αλλά για μια βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση. Και αυτό μας οδήγησε σε μεταρρυθμίσεις στα εν λόγω πεδία. Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Η Ισλανδία δεν έσωσε τις προβληματικές τράπεζες … Οι τράπεζες είναι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και όταν διαπράττουν μεγάλα λάθη θα πρέπει να χρεοκοπούν … Δεν γίνεται όταν έχουν επιτυχία να σημειώνουν μεγάλα κέρδη και όταν αποτυγχάνουν να καλείται ο φορολογούμενος να πληρώσει τον λογαριασμό … Στηρίξαμε το σύστημα πρόνοιας … Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν και φτιάξαμε άλλες … Αυτά θα τα κάναμε ακόμη και εάν ήμασταν μέλος της Ευρωζώνης». Αυτά που είπε ο Πρόεδρος της Ισλανδίας, ποιος έλληνας πολιτικός έχει το κύρος και το ηθικό ανάστημα να τα πει σήμερα; Έστω και μετά έξι χρόνια σκληρότατων μνημονιακών πολιτικών; Οι κυβερνήσεις στη χώρα μας έχουν τα “κότσια” να εφαρμόσουν τις πετυχημένες πολιτικές της Ισλανδίας; Δηλαδή, να κλείσουν τις χρεοκοπημένες τράπεζες και να στείλουν στη φυλακή τους πολιτικούς και τους μεγαλοτραπεζίτες που ευθύνονται για τα δεινά που ζει ο ελληνικός λαός μετά το 2008; Αναμφίβολα, η μικρή Ισλανδία αποτελεί το φωτεινό παράδειγμα για την Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Fortunegreece.com